AA 1/4 Marathon Rotterdam

AA 1/4 Marathon Rotterdam

8 april 2019 Uit Door Sander Tuinhof

Vorige week kreeg ik een berichtje van AA sport drink dat ik een duo ticket gewonnen had voor de AA 1/4 Marathon van Rotterdam. Dank je wel AA sport drink!

Dus zondag ochtend was het vroeg de wekker zetten de start was om iets voor 10 uur. We zaten om zeven uur in de auto op weg naar Nootdorp. Hier hebben we de auto geparkeerd en hebben de metrolijn gepakt richting het centrum. We waren mooi op tijd en dus tijd genoeg om onze startnummers op te halen in de Expo. Nadat we onze startnummers in ontvangst hadden genomen was het tijd om een beetje verkennen. Dus even naar het startvak. Daar aangekomen kregen we te horen dat je je spullen aan de andere kant op het Schouwburgplein moest afgeven. Hup wij die kant op. Daar aangekomen bleek dat je je tas helemaal niet mocht af geven. Hiervoor moest je namelijk van te voren hebben gereserveerd. Ik heb toch aardig wat wedstrijden gelopen maar dit had ik nog nooit mee gemaakt. Dus op zoek naar een andere plek om je tas achter te laten. De Expo… nee hier mocht het ook niet… kluisjes… 2 stations gehad beidde geen kluisjes te vinden. Aangezien het inmiddels alweer half 10 was en we bijna moesten lopen heb ik besloten om met tas op me rug te gaan lopen. Dus de tas zo efficiΓ«nt mogelijk ingepakt. Alle overbodige spullen eruit gegooid en dus tas op me rug en op naar het startvak. Nog even naar het toilet… of toch maar niet. De rijen waren zo lang en er stonden bij Wave 3 maar een stuk of acht toiletten. Bij de meeste startvakken staan ook in de startvakken nog wel toiletten. Niet in Rotterdam. Besloten om dan maar na de start ergens naar het toilet te gaan. Toen het eenmaal in beweging kwam zag ik bij de ingang van Wave 2 heel veel toiletten staan waar je zo naar binnen kon zonder dat je een half uur moest wachten. Aangezien we toch nog niet gestart waren toch maar even naar het toilet en weer terug het startvak in.

De start ging lekker. Was even wennen met 10 kg extra op je rug te lopen. Tempo hadden we redelijk snel te pakken. Ik had al met me vriendin afgesproken dat we samen zouden lopen omdat meestal met hele drukke evenementen je elkaar moeilijk kan terug vinden. Zeker als je op een andere plek start dan je finisht. Dus samen proberen door de mensen heen te komen. Het was zo druk dat je met moeite vooruit kwam. Via randjes waar niemand op loopt. Achter het publiek langs op de stoep via onverharde stukken maar zoveel mogelijk proberen mensen in te halen. Persoonlijk vond ik het te druk op het parcours. Ondanks de drukte hebben we de eerste 5 km behoorlijk kunnen afleggen in 28:34 dus dat is zo een 5:43 min per km. Door naar de volgende 5 km. Bij het waterpunt ook nog even wat gedronken en verder. Vanaf hier werd het drukker langs de kant wat het wel gezelliger maakte. Mijn vriendin loopt het tweede stuk altijd een stuk harder dan het eerste stuk dus met me 10 kg op me rug werd het nog even een tandje erbij zetten en met die warmte was dat best zwaar. Bij 6 km begon me voet te slapen waarschijnlijk door het extra gewicht. Toen we om de Kralingse plas heen waren kwamen we weer terug op de plek waar we ook gestart waren. Bij Blaak waren we op 10 km welke we in 56:20 door kwamen en we dus inmiddels 5:33 min per km liepen. De laatste bocht door en op de Coolsingel naar de finish. Finish bereikte we in 58:29 min. Maar eigenlijk was dat mijn tijd. Mijn vriendin was een seconde sneller en eindigde in 58:28. Leuk detail is dat ik 6666 geworden ben. Mijn vriendin die dus een seconden eerder was is gewoon 3 plaatsen boven mij geΓ«indigd op de 6663e plek.

Na de finish was het nog stukje door wandelen maar niks geen drinken of iets. Wel was er een grote opstopping. Eenmaal bij de medailles aangekomen kregen we een mooie medaille. Na deze medaille gehad te hebben gingen sommige mensen in plaats van verder terug lopen om andere mensen op te vangen. Inmiddels was het door de vele mensen en de warmte best warm geworden waar je stond. Gelukkig had ik me tas mee en daar zaten gelukkig nog twee flesjes water in. Het duurde 15 minuten voordat we uiteindelijk bij het punt waren waar we water en AA drink kregen. Verder gelopen kregen we nog een appel en een banaan. Aan het einde kwamen we uit bij het Centraal station hier op het plein nog even wat droogs aangedaan en daarna de metro terug naar huis…

De marathon werd gewonnen door Marius Kipserem in een parcours record van 2:04:11! Ook geweldig was de prestatie van Abdi Nageeye die een super tijd op de marathon neer zette met een nieuw Nederlands record van 2:06:17 (Dit is 2 minuten sneller dan zijn vorige record dat op 2:08.16 stond!). Hiermee had hij een mooie 4e plaats. Ook Koen Naert de Belg die vorig jaar Europees kampioen werd, kwam als 7e over de finish in 2:07:39! Ook de andere Nederlander Khalid Choukoud heeft met een 12e plaatst en een tijd van 2:13:40 super gelopen!