Phanos Boscross Night Trail

Phanos Boscross Night Trail

19 december 2018 Uit Door Sander Tuinhof

En zo zag ik twee maanden geleden een berichtje op facebook voorbij komen over de boscross. Afgelopen maart had ik deze ook gelopen en was ik blij verrast hoe leuk dat was. Dit jaar was de boscross in december dus al denkend wel of niet de boscross lopen kwam er opeens een berichtje voorbij over een night trail de avond voor de boscross. Intressant. Dus in november besloten me toch maar in te schrijven voor de Boscross Night Trail van 18 km.

Gelukkig was er eerst nog een test run zodat we overdag het parcours konden verkennen voordat we in het donker moesten lopen. Dus op mijn verjaardag nog voor alle visite binnen kwam ging ik richting het Amsterdamse bos om daar met een gezellige groep de trail te verkennen. Paden en alles waren zeer goed begaanbaar en het was een leuke route.

Dus zaterdagavond 15 december op naar het Amsterdamse bos. Wat was het koud maar echt koud. Het voelde als – 15. Vooral de koude wind ging overal doorheen. Start nummer ophalen omkleden een klein beetje warm lopen maar toch maar weer de tent ingegaan. Toen was het tijd om naar de start te gaan. Hier kregen we in de ijskou nog een kleine briefing en toen mochten we eindelijk van start gaan.

En daar gingen we in het donker. Wat toch wel een heel groot verschil is met overdag lopen. Dan ook nog hardlopen over paadjes waar je niks ziet. Ik kwam er al snel achter dat het lampje dat ik op me hoofd had wel goed is voor in het donker op begaanbare paden te lopen maar niet genoeg licht geeft als je gaat trail runnen. Maar het is zo gaaf om in het donker zonder enig geluid rond te rennen in het bos. Na 800 meter hadden we de eerste hindernis al… De heuvel van het Amsterdamse bos op het steilste stuk naar boven. Via het gras en de ruiterpaden vervolgden we onze weg op zoek naar de gele pijltjes die ons langs de route begeleiden. Via het pannenkoekenhuis langs de Bosbaan en door het stukje natuur aan de nieuwe meer weer terug naar het pannenkoekenhuis. Door het gras langs de Ringvaart onder de A9 door en richting Bovenkerk. Alles stond goed aangegeven en ging eigenlijk perfect. Tot we vanaf Bovenkerk terug gingen… Ik liep voorop in een groepje van zes en mijn gevoel zei dat we verkeerd liepen. Voor me zag ik lampjes van andere lopers die voor mij liepen dus ik had zoiets we moeten die kant op. Tot de lampjes opeens omdraaiden en terug kwamen lopen. Gelukkig wist ik waar we uit moesten komen en dit gedeelte van het bos ken ik redelijk goed. Dus de groep met inmiddels 20 man de juiste kant op geleid. Achteraf kwamen we erachter dat het gele vlaggetje bij de afslag miste en we daardoor rechtdoor liepen. Intussen waren we bij de drankpost aangekomen om vanaf hier het zwaarste stuk te gaan lopen. Op dit stuk hebben ze vorige week namelijk nieuwe bomen geplaatst. Hierdoor is alle grond omgeploegd en met alle regen van afgelopen week was het dus een grote modder bende en was het behoorlijk zwaar hier door te komen. Bij de Geitenboerderij aangekomen moesten we nog een leuke hindernis nemen. Het doolhof wat hier ligt. Gelukkig als je het doolhof in gaat en alsmaar naar rechts gaat kom je er uiteindelijk weer uit. Nu nog het laatste gedeelte… nog een keer de heuvel op en via het ruiterpad naar beneden en we waren weer op de plek waar we gestart waren. Hier stond het drinken en wat eten klaar om ons weer een beetje te voor zien van energie. Het was een prachtige trail en een geweldige uitdaging om een keer te lopen in het donker. Met een tijd van 1 uur en 33 min was ik behoorlijk tevreden.

In de tent nog even omkleden en bij komen en natuurlijk weer wat warmer worden. Nog even een kleine prijsuitreiking en toen onderweg naar huis waar een heerlijk warme douche meer dan welkom was!