Boulderen met Perry Sport & The North Face

Boulderen met Perry Sport & The North Face

1 oktober 2021 Uit Door Sander Tuinhof

Ik kreeg een mailtje van Perry Sport dat ze een nieuwe sport gingen uitproberen. Boulderen… Maar was is boulderen nou precies? Boulderen is een discipline binnen de klimsport en betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots (ook wel een boulder genoemd) zonder het gebruik van een touw of andere vorm van zekering, anders dan een val mat. Dat klonk interessant! Omdat ik ook vaak obstakel runs doe, had ik zoiets van dit wil ik wel een keer uitproberen ook om de grip in mijn handen te verbeteren.

Woensdag avond was het zo ver. Bij Beest Boulders in Amsterdam moesten we om 19.00 uur verzamelen. Even bij de balie inchecken en om de hoek was een plek speciaal voor Perry en The North Face waar we een T-shirt kregen en speciale klim schoenen. Wat wel een leuke was toen we de schoenen kregen was dat er werd gezegd de schoenen moeten strak zitten maar niet oncomfortabel. De eerste schoenen die ik aan had zaten zo krap dat ik toch maar een maatje groter had genomen. Toen iedereen omgekleed en zijn mooie schoenen aan had was het tijd voor de warming up. De nek even los maken, de handen, de armen en de vingers nog wat squads en we mochten zelf gaan klimmen. Beginnend bij de groene blokjes… er werd nog wel even uitgelegd dat je met je handen moest starten waar de streepjes stonden en moest eindigen boven in bij dat ene streepje boven in. Hier moest je met twee handen drie seconden hangen/aanraken en dan had je de route gehaald. Na een paar keer de groene route gedaan te hebben was het tijd voor de echte instructies. Hoe klim je nou de wand op? Wat kun je nou het beste doen? Wat als je vast hangt?

Met deze uitleg konden we een stapje verder. De blauwe route…! Deze was af en toe net wat meer nadenken! Kijken wat je met je handen en voeten moest doen. Uiteindelijk werden we in twee groepen verdeeld en was het tijd voor een spelletje. Een van de routes werd uitgekozen. Deze werd door de eerste geklommen en nadat deze geklommen had, mocht deze een blokje aanwijzen welke niet meer gebruikt mocht worden. Het was dus zo hoe langer je wachtte hoe minder blokjes je had om alsnog de route te halen. Erg leuk om te oefenen en om te kijken hoe je problemen kan oplossen. Hierna mochten we nog even los gaan in de hal met de verschillende routes. Blauw en groen ging goed dus af en toe een zwarte route erbij pakken om te kijken of deze ook haalbaar waren. Soms wel soms niet!

Leuk was ook in een van de hoeken van de hal was er een soort uitdaging welke elke week vernieuwd werd. Een soort onmogelijke opgave voor ons beginners maar er waren genoeg mensen die het meerdere keren probeerde hier was ook goed te zien welke technieken er gebruikt werden om op een of andere manier deze route toch te halen.

Inmiddels was de tijd om en hebben we nog een leuke groepsfoto gemaakt en mochten we zolang de hal open was nog lekker rond klimmen en klauteren!

Perry Sport, The North Face en natuurlijk Beest Boulders super bedankt voor dit leuke uitstapje in de wereld van het boulderen! Oh en natuurlijk Rob Sportfotografie bedankt voor de foto’s!