Buddy Obstacle Run

Buddy Obstacle Run

27 juni 2022 Uit Door Sander Tuinhof

Zoals de meeste wel weten ben ik sinds iets meer dan een jaar vrijwilliger bij Loopgroep ons tweede thuis! Een loopgroep speciaal voor atleten met een beperking! Super mooi initiatief! Zo kwam er laatst op Facebook een berichtje langs over de Buddy Obstacle run georganiseerd door Battle4Kids… Mijn aandacht was getrokken en na een kijkje op de site kwam ik erachter dat dit een obstacle run was voor voornamelijk G atleten! Dus hup aangegeven ik wil wel een buddy zijn aangezien ik ervaring heb met obstacle runs en met deze groep atleten! Een dag na mijn vakantie naar Curaçao dus ik had zoiets dat kan makkelijk! Na mijn inschrijving krijg ik een berichtje terug en ben ik als buddy geregistreerd!

Dus zaterdag 25 juni was het zo ver in de auto op naar Zutphen anderhalf uur rijden! Ik had eigenlijk geen idee wat ik moest verwachten. Aangekomen is de sfeer op het terrein al superleuk… mensen staan te dansen en sommige zijn al binnen en lopen met een mooie medaille rond. Ik meld mezelf bij de Buddy tent en krijg te horen dat ik met de groep naast de tent mag meelopen. Q Dreams staat er op hun shirts. Een groep van ongeveer tien begeleiders en zes atleten die rolstoel afhankelijk zijn. Oké daar had ik niet op gerekend en ook geen ervaring mee…. Maar we gaan er voor 200% voor! Ondertussen komen nog meer vrijwilligers erbij waaronder Andries welke ik ken vanuit Yu Man en John de Haan Para atleet die ik dan weer van gezicht ken via Rick Geurtsen ook een para atleet. Met een groepje van acht vrijwilligers gaan we Q Dreams helpen om ze over de 3,5 km obstakel baan te begeleiden.

Iets voor half een gaan we met z’n allen naar de start onderweg worden al druk vragen gesteld… hoe gaan we het aanpakken, hoe ligt het parcours erbij, wat kunnen de atleten wel en niet, welke obstakels moeten er overwonnen worden. Afijn allemaal zorgen voor later eerst maar is even een korte warming up met daarna het startschot!!

We waren onderweg… Na 300meter al het eerste obstakel up and under… hoe ga je dat doen met loodzware rolstoelen? Heel simpel… atleten eruit en onder en over de balken heen tillen en ook even op de balk laten zitten zodat ze wel een gevoel mee krijgen dat er wat gebeurt. De eerste lachjes zijn zichtbaar. Volgende obstakel is de wall… een meter hoge muur waar we sommige met rolstoel en al overheen tilden en andere weer uit de rolstoel haalden om erover heen te gaan. Dit was nog allemaal goed te doen en de samenwerking tussen iedereen verliep behoorlijk soepel. Het volgende obstakel een tunnel… een smalle vijf a zes meter lange tunnel. Hoe krijg je de atleten hierdoorheen? Eentje kon zelf kruipen… de andere ging op een lig zak erdoorheen en weer een andere werd met een soort van draagzak op een van de begeleiders gehangen om zo kruipend door de tunnel te gaan.

De G-brug een obstakel welke met de rolstoelen te nemen was! Een brug welke alle kanten op wiebelde. Stukje lopen de weg oversteken naar ik denk een van de moeilijkste obstakels van de hele run. Kraan Rouwmaat + net drie meter ‘recht’ omhoogklimmen via het touwnet, over de balk en dan weer naar beneden. Best spannend zo drie meter boven de grond! Zeker te bedenken dat je dan bovenin ook nog een draai moet maken om weer terug naar beneden te gaan. De eerste wordt in de draagzak op de rug genomen en gaat moeiteloos over het obstakel heen. De tweede gaat omhoog tot de draai daar wordt het toch wel even heel spannend… met de knuffeltechniek met een van de begeleiders weet ze de draai te maken en onder luid applaus komt ze beneden! De volgende gaat in de draagzak op de buik… de draai werd een beetje lastig maar het lukte en ook deze komt zonder problemen beneden! Nog eentje in de draagzak op de rug en nu ook kijkend naar de vorige dus wat meer ervaring en tips opgedaan gaat ook zonder moeite over het net heen!

Door naar de wip ook dit was weer een mooi obstakel welke met de rolstoel en al genomen kon worden. Dus rolstoel erop rijden een beetje tegen houden en de wip weer rustig laten zakken. Tijgeren het volgende onderdeel… hoe ga je dat doen met een rolstoel? Gewoon met z’n allen het net een beetje omhooghouden en alle rolstoelen heuvelopwaarts naar boven duwen. Dus ook weer naar beneden wat wel een beetje spannend was met die rolstoelen vooral door de boomwortels her en der. De weaver een obstakel waar je normaal tussen de balken door moet onder en overheen… maar voor onze atleten was het al goed genoeg als ze er overheen kwamen.

Daar was hij dan de eerste water hindernis deze werd met gejuich en ook wel een beetje met angst ontvangen want ja nu gingen we nat worden. Eerst even de speciale schoenen uit want ja maar een paar dus niet willen dat de rest van de week de atleet in natte schoenen moet lopen. Wandelend door het water naar de overkant. Gelukkig was het water niet al te diep en werd er al flink gespetterd. Het volgende obstakel elastische hindernis met ‘koude douche’ ook hier was rekening gehouden met de rolstoelen en was er een makkelijke route die te nemen was met de rolstoelen en een iets uitdagendere route met iets meer elastiek.

Mole crawl out klimmen door een gat heen naar beneden en weer naar boven door een ander gat… hier gingen sommige van de atleten gewoon onderste boven door heen! Een iets lastiger obstakel zijn de banden hier konden we niet overheen met de rolstoelen dus weer iedereen eruit en ze een voor een over de banden getild. Een van de leukere obstakels de half pipe! Met de rolstoel naar boven scheuren ja wel op de lagere halfpipe niet de hoge dat mochten de begeleiders proberen! Waar veel lukt niet lukt niet aan vooraf ging kwamen de meeste toch mooi op de hoge half pipe boven! Nog even een mooie demo gehad op de hoge half pipe van John die gewoon “even” naar boven liep zonder zijn armen te gebruiken!!

Monkeybars dit was een lastig obstakel omdat de atleten geen kracht hebben in hun armen dus met z’n allen een atleet optillen en ze alle handvaten even in hun handen laten houden en zonder op de grond te komen kwamen ze allemaal aan de overkant. Nog zo een leuk obstakel 100 meter door de sloot en onder of over de balken heen. Inmiddels waren we al een goed team geworden dus gingen alle atleten zonder moeite die sloot door de ene iets natter dan de andere maar aan de overkant kwamen ze allemaal! Mud trenches glibberen en glijden door de modder heerlijk!

Gelukkig konden we na dit obstakel door het schuimkanon wel even de monden van degene die in de rolstoel zaten een beetje afdekken anders kregen ze een hele lading schuim naar binnen. Zo her en der werd er even wat langer in het schuim verbleven om vervolgens naar de volgende container te gaan die helemaal gevuld was met water! Nu de finish in zicht was hadden we nog een moeilijk obstakel een muur met touwen of via een iets wat verkleinde trap naar boven. Met wat passen en meten zijn hier sommige atleten ook boven en weer beneden gekomen…

De laatste hindernis en misschien ook wel meteen de spannendste naar boven klimmen en via een steile glijbaan in de waterbak belanden om over de finish te zwemmen! Een voor een gingen de atleten bovenaan de glijbaan zitten met een begeleider om vervolgens al aftellend en onder luid applaus naar beneden te glijden! Hoe gaaf is het om te zien bij meerde obstakels die blije koppies van de atleten hoeveel ze genieten van de dingen die ze doen!! Onbetaalbaar! De waterbak onderin werd inmiddels goed gevuld met feestende atleten, begeleiders en vrijwilligers want de 3,5km zaten er na 3 uur eindelijk op! Plus het feit dat wij de allerlaatste groep waren konden we er een mooi feestje van maken! In de waterbak kregen we nog allemaal een medaille en werd er nog even extra veel foto’s en filmpjes gemaakt van een geweldig team!!

Battle4Kids, Buddy Obstacle run en het team Q-Dreams wat een geweldige ervaring was dit!! Dank jullie wel en ik zeg nu al tot volgend jaar!! Ook nog even een bedankje aan Katja Roozendaal welke de hele 3,5km mee is gelopen en heel veel foto’s en filmpjes heeft gemaakt!

Dus mocht je nou zoiets hebben van WAUW Sander wat gaaf dat jij dit allemaal doet! Kan ik dat ook gaan doen? Tuurlijk… kan dat! Volgend jaar wordt er natuurlijk weer een Buddyrun georganiseerd dus ik zou zeggen hou vooral hun site in de gaten https://www.buddyrun.nl/…. maar kijk ook is bij Battle4Kids! Of ga gewoon langs bij een plaatselijke instantie voor mensen voor begeleid wonen en vraag of is of er mensen zijn die graag willen sporten en of jij als vrijwilliger daarbij kan helpen!