Devils Trail Maasduinen 2021

Devils Trail Maasduinen 2021

28 juni 2021 Uit Door Sander Tuinhof

Wow dit is raar… een startnummer, speldjes! Jawel een echt startnummer opspelden dat was alweer eventjes geleden. Gelukkig was het deze warme zondag weer zo ver. Bij de Hertog Jan brouwerij stonden we met onze startnummers in ons hand als twee blije kinderen die net een ijsje hadden gekregen. We gingen de Devils Trail Maasduinen lopen. Mijn vriendin ging deze mooie zondag voor de 15 km en ik ging de 22 km doen als revanche op twee jaar geleden… (https://sandertuinhof.com/devils-trail-maasduinen/)
Bij de auto onszelf klaargemaakt en toen terug naar het startterrein. Hier waren mijn ouders die op vakantie waren in Limburg met een paar vrienden ook aangekomen om ons uit te zwaaien bij de start om daarna wat bier te halen bij de Hertog Jan brouwerij.

Om 11 uur zou voor mij het startschot klinken. Dus nog even wat water drinken aangezien het deze editie ook alweer rond de 27 graden is als we starten en nog een banaantje. Het aftellen begon en precies om 11 uur mocht ik beginnen met mijn 22 km. Mijn vriendin zou een half uurtje later starten met haar 15 km. Rustig aan startte we in een klein groepje van ongeveer 30 mensen om de eerste 1,5 km langs de Maas te lopen. Hier een stuk over het fietspad kwam er een wat oudere man op de fiets langs de lopers en had een geweldige fietsbel. Zo een ouderwetse toet toet. Heerlijk om zo mensen aan te kant te krijgen. De weg over stekend naar de Roompot vakantieparken om hier de Maasduinen te betreden. Na 3 km miste ik bijna de gele pijl die me een paadje in moest sturen gelukkig kon ik nog net op tijd de afslag nemen door een redelijk dichtbegroeid paadje. Complimenten van de loper achter mij want ook hij had hem niet zien hangen. Na 4 km kwamen we weer even op een weg uit voor 100m en toen doken we de bossen weer in. Het was behoorlijk dicht gegroeid dus je moest af en toe behoorlijk goed opletten waar je heen moest. Het was een super mooie route met redelijk veel schaduw dus het was ondanks de warmte best goed te belopen. Langs een aantal plassen waar honden verkoeling zochten. Zo kwamen we zelfs even een stukje in Duitsland. Na 7 km gingen we de grens over en hebben we iets meer dan een kilometer in Duitsland afgelegd. Op kilometer 9 kregen we bij het water een drink en etenspost. Hier hadden al verschillende mensen even verkoeling in het water gezocht om vervolgens de weg te vervolgen.

Wat wel leuk was aan deze route is dat zowel de 15 km en de 22 km nog steeds bij elkaar waren. Na een paar bekertjes water en een stukje banaan vervolgde ik mijn weg weer. Langs nog meer water het grenswater en de grensweg. Je raadt het al we liepen precies op de grens van Nederland en Duitsland. Bij ongeveer de 12 km kwam dan eindelijk de T splitsing voor de twee afstanden. Rechts was 22 dus die kant maar op gegaan. Hier kwamen we langs een hek waar achter allemaal witte Wallaby’s stonden. Super leuk om te zien. Stukje verder nog een roofvogel over ons hoofd heen en ik raak in gesprek met Martijn. We lopen een paar kilometer samen tot de tweede drinkpost waar ik een paar slokjes drinken neem en meteen weer verder gaat en Martijn nog even iets langer blijft hangen. Het gaat nog goed. Inmiddels ben ik de 15 km gepasseerd en voel me best goed nog. Helaas bij kilometer 18 gaan we weer wat los zand en kleine klimmetjes op. Ik merk dat me hartslag een beetje naar de hoge kant schiet en besluit even een klein stukje te gaan lopen en neem twee dextros in mijn mond. Na heel even te hebben gewandeld gaat het weer en ga iets langzamer de laatste 4 km in. Hier op het laatst nog wat leuke kruip door sluip door weggetjes met hier en daar een klimmetje waar je ook nog goed moest opletten vanwege alle boomwortels en overhangende takken. Op kilometer 21 steken we de Rijksstraatweg (N271) weer over en kun je de Hertog Jan Brouwerij zien liggen. Het laatste stukje de laatste kilometer… Het lijkt een stuk verder dan het is. Op de Kruisweg aangekomen nog 200 meter langs de brouwerij afslaan het evenement terrein op om hier over de finish te komen. Hier aangekomen krijg ik een mooie Devils Trail medaille omgehangen en ik krijg een ijsje en een muntje om zo meteen een drankje te halen.

Dat ijsje komt als geroepen! Ik kijk om me heen en zie een plekje in de schaduw waar ik in het gras neerplof en heerlijk geniet van mijn ijsje. Op de klok die er staat zie ik dat ik er ongeveer 2 uur en 5 minuten over gedaan moet hebben. Mijn horloge geeft aan 2 uur en 3 minuten dit omdat ik hem op pauze had gezet bij de drinkpost. Dit was een perfecte trail voor mij. Met ruim 22 minuten sneller dan 2 jaar geleden was ik dik tevreden. Mijn vriendin eindigde haar 15 km in 1 uur en 50 minuten! Super gedaan dus!

Bij de auto aangekomen waait er een heerlijk windje over de dijk. Hier nog even wat drinken en opfrissen om vervolgens nog even naar het winkeltje bij de Hertog Jan Brouwerij te gaan en natuurlijk niet vergeten het welverdiende drankje en de limburgse vlaai!! Het was weer een super mooie Devils trail… op naar de volgende!

41Katja RoozendaalDe Kwakel01:48:178.31
38Sander TuinhofDe Kwakel02:06:4610.41