Dutch Royal Ribs @Spareribs project

Dutch Royal Ribs @Spareribs project

2 december 2019 Uit Door Sander Tuinhof

Spareribs iets waar ik niet van af kan blijven. Elk restaurant die ze heeft moet ik ze testen. Drie weken Amerika en ik eet bijna elke dag spareribs. Super lekker en sinds vorig jaar probeer ik het ook zelf te maken. Met vooral veel testen kom je steeds leukere en lekkerdere recepten tegen.

Zo was ik twee maanden geleden ergens in Terneuzen (Zeeland) bij een Spareribs Masterclass om wat meer uitleg te krijgen over de ribben en hoe je deze het beste kon klaar maken. Deze werd georganiseerd door Boyke ten Broeke van de Spareribs Project. Hier hadden we bijvoorbeeld de Dutch Royal Ribs gegeten en deze waren bijzonder lekker. Helemaal in deze tijd van het jaar met Sinterklaas en Kerst komen deze Spareribs extra goed tot hun recht. Eigenlijk zijn ze gemaakt voor koningsdag vanwege de oranjebitter en de sinasappel. Ik heb ze niet op een BBQ bereid maar in de oven…

De spareribs welke ik gebruikt heb zijn de baby back ribs van de Makro. Allereerst begin ik twee dagen van te voren al met de spareribs uit de vriezer te halen. Dan zijn ze de volgende dag goed ontdooid zodat ze makkelijk ontvliest en gemarineerd kunnen worden. Allereerst moeten de spareribs worden ontdaan van het vlies wat achterop de ribben zit. Dit is heel makkelijk te doen met een scherp mesje of de achterkant van een lepeltje. Deze zet je op een van de botten en schuif je onder het vlies. Dan een beetje omhoog duwen en je kan er met je vinger onder om zo het hele vlies in een keer te verwijderen. Ook spoel ik de spareribs meestal even af en kijk of er geen scherpe stukjes bot aan de zijkanten zitten.

Nu is het tijd voor de marinade te maken. Zoals eerder al gezegd heb ik dit recept van Spareribs Project (Dutch Royal Ribs). Echter heb ik een iets andere marinade gebruikt dan welke op zijn website staat.

Dry Rub ingredienten (marinade)
Rub is voor 2 strengen spareribs

 • 1 cup bruine suiker
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels gemalen kruidnagel
 • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel gemalen peper
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 theelepel cayennepeper

Alles gooi je bij elkaar in een kom en mix het goed.
Nu is het tijd om de spareribs erbij te halen. Aangezien dit een recept is met Oranjebitter heb ik eerst de spareribs ingesmeerd met Oranjebitter voordat ik de ribs met marinade bedek. Gebruik vooral niet te weinig marinade.
Nu worden de ribs ingepakt in aluminiumfolie of vershoudfolie en gaan ze voor een nachtje de koelkast in.

De volgende ochtend haal ik een uur voor de spareribs de oven in gaan ze uit de koelkast zodat ze op kamer temperatuur komen. Nadat de ribs op kamer temperatuur zijn is het tijd om de oven aan te zetten. Ik zet de oven op onder- en bovenwarmte op 140 graden. Als deze warm is gaan de ribs de oven in voor ongeveer een uurtje. Blijf wel bij de ribs zodat je ze in de gaten kan houden dat ze niet te snel gaan. Na uurtje hebben ze een mooi kleurtje en haal ik ze uit de oven en pak ik ze in aluminiumfolie met een beetje appelsap. Nu gaan ze op 140 graden voor 2 uur de oven in. Als ze na twee uur uit de oven komen kan je heel eenvoudig kijken of ze gaar zijn door middel van een sate prikker in je ribs te steken.

Nu is het tijd voor de saus voor over de spareribs te maken. Hierbij de ingrediënten:

Glaze / saus

 •  3 el sinaasappel marmalade
 •  Sap van 2 tot 3 sinaasappels
 •  1/2 cup oranjebitter
 •  2 el honing
 •  2 grote el appelstroop
 •  1/4 cup appelciderazijn

Gooi alles in een pannetje en zet dit op een laag vuurtje. Zorg dat je erbij blijft en afentoe roert. Als alles mooi gemixed is en een beetje ingedikt is kan het over de spareribs heen. Je kan dit met een kwastje doen of gewoon met een lepel royaal overgieten. Hierna gaan de spareribs voor 15 minuten op grillstand nog even de oven in en na dat kwartiertje smeren de ribs nog een keer in en gaan ze nogmaals een 15 minuten in de oven.

Hierna is het tijd om ze uit de oven de halen en heerlijk op te eten!
Eet smakelijk!

Voor meer heerlijke spareribs gerechten kijk op https://www.spareribsproject.com/