Free Friday Night run

Free Friday Night run

13 april 2019 Uit Door Sander Tuinhof

Mocht je het weekeinde sportief willen starten dan kan dat elke tweede vrijdag van de maand. Bij atletiekvereniging Phanos in Amsterdam organiseren een Free Friday Night run. Oftewel een gratis evenement waar ze vanuit het Olympisch Stadion een uurtje gaan hardlopen op verschillende snelheden met pacers.

Zo ook deze tweede vrijdag avond in april. Om 7 uur zet ik me auto weg en samen met me vriendin lopen we naar het Olympisch stadion. Hier aan gekomen even omkleden, spullen in de gratis kluisjes en om iets voor half 8 wordt er omgeroepen dat we gaan starten. Normaal zouden we dan een korte warming up doen maar vandaag was helaas de grote baas ziek en wilde niemand anders de warming up doen, dus maar meteen in groepen verdelen en hardlopen. Wat houdt de run precies in?

We lopen allemaal een uurtje en dat kan op je eigen snelheid. Ze hebben ervaren pacers welke op de snelheden van 9, 10, 11, 12 en 13 km per uur lopen. Kun jij in een uur 10 km afleggen ga je met de groep van 10 km mee en loop je dus gedurende een uur een snelheid van 10 km per uur (6 min per km).
Ben je nou net begonnen en is 9 km eigenlijk nog te ver weg is er ook nog een groepje dat 45 min loopt op een snelheid van 8 km per uur en lopen dus ongeveer 6 km.

Het leuke van deze run is dat je dus zoals ik met mijn vriendin allebei een uurtje op ons eigen tempo kunnen lopen en toch niet alleen hoeven te lopen. De ene loopt in een groepje van 9 km en de ander in een groepje van 11 km je gaat samen weg en na een uurtje komen we weer samen terug. Alle keren dat ik heb mee gelopen hebben we een andere route genomen dus je loopt nooit hetzelfde rondje. De ene keer ga je door de stad, dan weer naar het Amsterdamse bos of je gaat richting de Amstel.

Vandaag liep ik mee met de 10 km want ik had vanmiddag al een training in de sportschool gedaan en zondag mag ik weer 19 km Strong Viking obstakel run doen dus was dit gewoon even een rustig rondje voor mij.
Vanuit het Olympisch stadion liepen we richting dit keer richting het Amsterdamse bos. Langs de bosbaan om zo nog even een rondje om de kanovijver te doen om vervolgens weer richting het Olympisch stadion terug te keren. Doordat alle groepen ongeveer hetzelfde rondje lopen kom je elkaar onderweg dus een aantal keren tegen en loop je meestal de laatste km met zijn allen.

Bij terugkomst in het Olympisch stadion staat er bij de bar wat drinken klaar en kan je je boven in de kleedkamers nog even douchen en opfrissen voor je weekend begint.

De volgende editie is op vrijdagavond 10 mei…