Halve Marathon Amersfoort

Halve Marathon Amersfoort

19 oktober 2021 Uit Door Sander Tuinhof

Na gisteren de Strong Viking Spaarnwoude (15 km) gelopen te hebben stond deze morgen de halve marathon van Amersfoort op het programma samen met mijn collega’s van Sogeti en Capgemini. Ik zou om 11 uur starten met mijn halve marathon maar aangezien een hoop collega’s de 10 km deden die al om 10 uur zou starten maar wat eerder naar Amersfoort gegaan. Kwart over negen parkeerde ik me auto vlak bij waar ik moest zijn. Klein stukje lopen naar Eemplein naar het restaurant de Beren waar we als Sogeti/Capgemini samen konden komen.

πŸ“Έ Sebastian Lustermans

Hier aangekomen even aangemeld en twee muntjes welke ik in de Beren kon gebruiken, een corona check en een C op me hand dat ik gecontroleerd was en naar binnen. Hier was het al gezellig blauw door onze mooie blauwe shirtjes welke we hadden gekregen. Even kletsen met wat mensen om alvast een beetje kijken of er nog meer mensen de halve gingen lopen. Zo kwam ik in contact met Colin. Hij ging de halve ook lopen dus een beetje in gesprek geraakt. Erachter gekomen dat dit zijn eerste halve marathon was en dat hij hem in 1 uur en 50 minuten wilde gaan lopen. Nou had ik gisteren net al 15 km gelopen en mijn pr staat op 01:49:28 dus die 1:50 vond ik ook wel prima.

Eerst maar is naar de start van de 10 km om een beetje in de sfeer te komen en wat collega’s aan te moedigen. Eerst nog even een groepsfoto. Toen ik lopend naar de Beren was hoorde ik al een hele dove knal tussen de gebouwen door. Ik had zoiets ze zijn hier vroeg met vuurwerk. Niet wetend dat het startschot hier in Amersfoort niet met een pistool gebeurd maar met een kanon. Daar kwam ik bij de start van de 10 km achter. Nadat alle collega’s onderweg waren met de 10 km gingen we terug naar de Beren om daar om te kleden en klaar te maken voor de halve marathon. Inmiddels waren er al wat meer mensen aangekomen die ook de halve gingen doen. Langzaam vormde we een groepje met allemaal 1 uur en 50 lopers. Zo waren Colin, Linda, mijn naamgenoot Sander en ikzelf.

πŸ“Έ Sebastian Lustermans

In het startvak staand toch nog maar even een keer naar het toilet. Om precies 11 uur werd het kanon afgevuurd en mochten we beginnen aan onze 21 kilometer door Amersfoort. Niet zo druk als in Amsterdam maar met 900 mensen toch aardig druk. Vanaf Eemplein vertrokken we richting het Meanderpark. Hier werd het ook wat smaller dus even oppassen geblazen… Langs het ziekenhuis en de bocht om langs de Eem. Een lang recht stuk. Na vier en halve kilometer een bocht en meteen aan een kant een drinkpost. Deze drinkpost lag niet alleen onhandig ook waren er alleen maar plastic bekertjes. Twee redenen dat het niet handig was. 1. Het drinkt voor geen meter want je kunt ze niet vouwen. 2. Het stuk na de drinkpost lag aan de Male Wetering een soort grote sloot die iets lager lag. Alle bekertjes die op de grond gegooid werden konden door een windvlaag het water in belanden. Qua lopen we zaten inmiddels op de 5 kilometer ging het verrassend goed met mij en met de groep waar ik mee liep. We opende in 5:20 maar dat kwam door de start en de drukte. De tweede en derde kilometer ging in 5:11 en 5:13. Ik liep samen met Linda veel van voren op het tempo te bepalen. Aangezien we op 5:10 moesten lopen en dus al 24 seconden erboven liep gingen we de volgende kilometers iets sneller. Wat resulteerde in kilometer vier en vijf in 5:08 en 5:05. We waren het lekker aan het opbouwen. Over de Slaagseweg door de weilanden gingen de volgende kilometers waar we in kilometer zeven op de Zeldersteweg aankwam en heerlijk over de keitjes mochten lopen. Goed kijken waar je liep en je voeten goed neerzetten want ze waren nog best glad. Bij kilometer negen gaan we onder de N199 door waarna we weer dezelfde man tegen kwam die in het begin ergens onder een brug tegen kwamen in zijn auto met zijn dochtertje en ik moet deze man toch echt even een compliment geven! Hij stond elke keer met zijn auto langs het parcours geparkeerd vol muziek uit zijn auto, dochtertje die iedereen stond aan te moedigen en zijn luchtalarm die hij gebruikte om iedereen aan te moedigen! Thanks man! Door Amersfoort Nieuwland het noordelijkste stukje van Amersfoort. Kilometer tien alweer en moet zeggen we hadden de pas er behoorlijk in zitten. De afgelopen vijf kilometers gingen in het tempo van 5:04, 5:02, 5:04, 4:59 en 5:03. Een lekker constant tempo.

In kilometer twaalf gaan we onder de A1 door langs Sportpark Olympus stukje door de woonwijk Vathorst om vervolgens richting de IKEA te gaan. Echter, bij kilometer twaalf worden we ingehaald door een collega van ons welke net even wat sneller loopt dat ons. Ik kijk op mijn horloge zie dat mijn hartslag laag is voor de snelheid die we lopen en in besluit mee te gaan met hem. Echter, kon ik niet lekker in mijn pas komen toen ik hem volgde, dus hem lekker laten gaan en achterom kijkend zie ik dat alleen Colin mij heeft kunnen volgen. Kilometer vijftien is bij de IKEA. Afgelopen vijf kilometers gingen best goed. 4:59, 4:52, 4:55, 4:56 en 4:48. Duidelijk sneller dan de afgelopen kilometers. Nog steeds voelde ik het eigenlijk wel goed gaan. Kilometer zestien weer terug richting het centrum van Amersfoort onder de A1 door. We zijn er bijna je merkt het aan alles… Lopers halen we in door ons hogere tempo. Colin is nog steeds bij me en af en toe vraag ik of het nog goed gaat… Hij knikt of zegt ja en we gaan stug verder. Toch bij de laatste drinkpost op kilometer achttien zegt Colin het is goed zo… ga maar! Ik twijfel even en merk dat ik nog wel energie heb voor de laatste drie en een beetje kilometers. Richting het centrum… meer mensen die je aanmoedigen. Je wordt gedragen door de aanmoedigingen van het publiek je merkt nu dat je dat het afgelopen jaar toch wel gemist hebt na al die loopjes welke ik alleen in de polder gedaan heb. Gas geven de laatste drie kilometer. Bij kilometer twintig komen we aan in het oude centrum de stadskern. Afgelopen kilometers gingen best hard. 4:58, 4:52, 4:50, 4:47 en 4:35. We lopen de laatste kilometer door het centrum heen om zo weer terug te keren naar Eemplein. Op het plein voor restaurant de Beren is de finish. Onder het spoor door en dan naar links het Eemplein. Het staat hier langs de kant vol met mensen die je nog de laatste aanmoedigingen geven. Op Eemplein voor de beren staan de collega’s welke net de tien kilometer hebben gelopen de andere collega’s aan te moedigen voor hun laatste passen naar de finish… mijn laatste passen… mijn laatste kilometer… weer een 4:37 waar haal ik het nog vandaag na 20 kilometer? Nog even die 200 meter een laatste sprint voor wat het waard is… 4:18 pers ik er nog uit! De finish! Yes! De vraag is natuurlijk hoe erg heb ik mijn PR verbeterd? Want dat ik hem verbeterd had dat wist ik wel… 01:45:22!!!! WOW! Daar zijn gewoon even 4 minuten en een beetje vanaf gegaan… Trots neem ik de medaille in ontvangst kieper een zooi water en andere dingen naar binnen wat ze op tafel hadden staan bij de finish. Ik wacht nog even op Collin hoewel ik gesommeerd wordt het finishvak te verlaten… Colin kom uiteindelijk binnen in 01:46:44 een hele nette tijd voor een eerste halve marathon. Ook Linda komt niet veel later binnen en hebben we dus allemaal de 01:50:00 gehaald!!

🎬 Sebastian Lustermans

Schoenen uit nog even zitten en bij komen om vervolgens weer naar de Beren te gaan. Droge warme kleren aan… wat drinken en een borrelplankje met allemaal lekkers erop om onszelf weer een beetje energie te geven!

Sogeti, Capgemini, De Beren Amersfoort en de organistatie van de Marathon van Amersfoort hebben er een heerlijk feestje van gemaakt!! Super bedankt allemaal!!