Hardlopen in Gambia

Hardlopen in Gambia

18 januari 2019 Uit Door Sander Tuinhof

…of eigenlijk The Gambia zoals het land officieel genoemd wordt.

Weer een super gave ervaring rijker. Hardlopen in Gambia. Langs de kust en omdat het in de ochtend nog geen 35 graden zoals het in de middag wel is maar rond de 22 is het prima te doen. Vanaf ons hotel was het 400 m naar het strand over een verharde zand weg. Op het strand aangekomen kon je kiezen naar links of naar rechts. De eerste dagen gingen we naar links dit was ons aanbevolen omdat je dan niet zoveel last had van andere mensen en omdat het strand heel ver door gaat. Dit klopte maar andere mensen waren er genoeg. Want in Gambia heb je geen sportschool of andere faciliteiten om te sporten dus de beste plek om te sporten is het strand. Hier kan je heuveltjes trainen in zacht zand en al je oefeningen kan je doen op het strand. Maak een lijn en je kan sprintjes trekken en als je klaar bent kan je douchen in de zee. Ideaal. Leuk op een ochtend ging ik alleen lopen op een tempo van 5 min per km en na een tijdje komt er een Gambiaan naast me lopen. Na 2 km geeft hij een beetje gas geeft me een hand bedankt me voor de haas activiteiten en gaat via een weggetje het binnenland in. Na 3 km keer ik om en ik passeer een andere hardloper. Ook deze besloot met mij mee te rennen tot ik terug was bij het punt dat ik het binnenland in ging. Ik bedank hem en met een grote smile op zijn gezicht vervolgt hij zijn weg. Super leuk om de Gambianen zo sportief bezig te zien op het strand in de ochtend.

Met de zon opkomend hardlopen blijft nog steeds iets magisch hebben. We liepen tijdens ons ochtend run ook langs een monkey park echter in al onze lopen hebben we er geen eentje gezien. Bij ons hotel daarin tegen kwamen ze bijna dagelijks langs.

Maar je kon echt behoorlijk doorlopen als je de linker kant op gaat enige nadeel aan deze kant was dat het zand erg mul was en daardoor best zwaar te belopen was. Via google maps is gekeken en als je wilde kon je zo een 20 km lopen voordat je in een vissersdorpje kwam.

De andere kant op daar in tegen liep je eigenlijk op een wat hardere ondergrond enige nadeel hier was dat je maar 3,5 km kon lopen. Dit omdat een rivier vanuit land hier de zee in stroomt. Je kan er wel doorheen maar dan heb je natte voeten en dat loopt toch iets minder prettig.