Hoka Bondi X test evenement met All4Running en een Q&A met Mo(hamad) Maso

Hoka Bondi X test evenement met All4Running en een Q&A met Mo(hamad) Maso

15 oktober 2021 Uit Door Sander Tuinhof

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik dol op nieuwe schoenen testen en wat is er beter dan een test event van het merk om daar langs te gaan en hun schoenen te testen. Zo kwam All4Running samen met Hoka om de nieuwe Hoka Bondi X te testen. De Hoka Bondi 7 maar dan met een carbonplaat erin. Aangemeld en uitgenodigd!

Zo zat ik dus in de auto onderweg naar het Westerpark want daar zou het event in het restaurant Bar Kantoor plaats vinden. Auto ergens geparkeerd en alvast lekker 2 kilometer warm lopen. Onderweg genieten van de muziek van Awakings wat vol aan de gang was. Aangekomen bij Bar Kantoor werd ik welkom geheten kregen we wat te drinken en was het wachten tot de Q&A begon met Mo Maso.

Imo Muller zal de Q&A doen en de vragen stellen aan Mo. Maar eerst even over All4Running hoe het is begonnen en dat er nu 3 winkels zijn met 85 man personeel! En hun ambities hoe ze de grootste willen worden in Europa? Dan is het nu tijd waar het echt om gaat Mo!

In deze Q&A wordt vooral aandacht besteed wie is Mo? Waar komt hij vandaan? Wat is zijn droom?
Mo werd geboren in 1993, Aleppo, Syrië. Door de oorlog in Syrië was studeren, en het bereiken van zijn Olympische droom onmogelijk geworden. In 2015 Mo besloot te vluchten naar Europa, omdat het dagelijks leven en trainen té gevaarlijk werd; na het afronden van zijn sportstudie zou hij namelijk als soldaat worden opgeroepen. Maar Mo wilde niet vechten in de oorlog, hij wilde hardlopen, fietsen en zwemmen. Hij verliet samen met zijn jongste broer – een getalenteerd zwemmer – huis en haard en de rest van zijn familie. Een onzekere toekomst tegemoet, en niet wetend of zijn achtergebleven familie wel veilig zou zijn. Op zijn vlucht kon hij alleen een rugtas meenemen, daarin stopte hij wat sportkleding, zijn Syrische zwempak, en zijn hardloopschoenen. De broers kochten een vliegticket van Libanon naar Turkije. Onderweg moesten zij veel obstakels overwinnen zoals een boottocht naar Samos. Als goede zwemmers vreesden zij als een van de weinigen de verdrinkingsdood niet. Zij waren dan ook de enige twee die geen zwemvest aan hadden. Vervolgens trokken zij van land tot land (Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, en Duitsland), van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp. Deze reis duurde zo’n twee jaar, maar Mo gaf niet op. Hij bleef vechten voor zijn toekomst en zijn sport. Zelfs na een zware wandeltocht naar een volgende vluchtelingencentrum, trok hij toch zijn hardloopschoenen aan en ging hardlopen.
In de eerste drie maanden in Nederland verbleef Maso, op twaalf verschillende plekken. In het asielzoekerscentrum van Enschede keken ze vreemd op toen hij zijn schoenen aantrok voor een hardlooprondje, terwijl andere vluchtelingen uitgeput op bed lagen. “Ze vroegen wat ik ging doen, maar ik wilde mijn sport beoefenen en trainen. Ik had twee weken niets gedaan.” In die periode, voorjaar 2016, kwamen de broers in contact met Patrick Kingma, bestuurslid van de Nederlandse Triathlon Bond. Kingma besloot Maso te helpen zijn olympische droom waar te maken. Eerst door samen te trainen, later met fietsen, schoenen en kleding. Als vriend werd ook Meurs erbij betrokken. Na acht maanden kregen de gebroeders Maso de definitieve afwijzing van hun asielaanvraag, die gezinshereniging met hun ouders onmogelijk maakte. “Ik durfde het mijn ouders niet te vertellen. Mijn ouders zouden breken. Het betekende dat we elkaar in ieder geval jaren niet zouden zien.” De jongens werden uitgezet naar Duitsland, maar hielden contact met Kingma en Meurs, die meubels regelden voor het nieuwe appartement in Hannover. Ook financieel hielpen de twee vrienden Maso in zijn levensonderhoud, zodat hij kon meedoen aan buitenlandse wedstrijden om rankingpunten te verzamelen voor olympische kwalificatie. Als de gelegenheid zich voordeed, verbleef Maso een paar nachten in Limmen. Ook kerst en andere speciale gelegenheden vierden ze altijd met elkaar. Door de coronapandemie kon Maso het afgelopen jaar niet in Duitse zwembaden terecht. Jaren van kostbare watertrainingen dreigden te verdampen tot Kingma en Meurs hem weer volledig onder hun vleugels namen. Het afgelopen jaar verbleef Maso bijna onafgebroken in Limmen. Het lukte hem om zicht te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio! Hij heeft daar mee gedaan onder de Syrische vlag en werd 47ste! Zijn ambities nu zijn zich op te maken voor de Spelen van Paris en overal beter in te worden zodat hij in de top 20 kan eindigen!

Nog een klein woordje van Lisa van Hoka voordat we echt de schoenen in onze handen kregen, aan mochten doen en naar buiten konden om te testen! Een witte schoen met geel en blauw/groen. Zo op het eerste gezicht een mooie schoen. Wel een beetje lastig wit houden als ik kijk naar mijn huidige witte schoenen! Aantrekken dan maar… oh dit voelt wel heel goed. Goede pasvorm. De meeste schoenen zit ik om US maat 10/maat 44 dus hier ook maar de US 10 genomen. Ruimte genoeg voor je tenen dus voor lange afstanden genoeg ruimte! Ondertussen had iedereen zich omgekleed een mooi blauw lampje opgedaan en natuurlijk allemaal de Hoka Bondi X aan. We konden naar buiten. Hier eerst nog even een kleine warming up voordat we een rondje gingen doen in het Westerpark. Het eerste wat ik opmerkte toen ik weg liep was de demping. Ik moest even goed kijken of ik wel op een stenen ondergrond liep. Dit omdat de schoen aanvoelde alsof ik op een atletiekbaan liep! Goed begin dus…. Een paar kilometer door het Westerpark gingen zo voorbij. Helaas! Weer terug bij Bar Kantoor deden we nog even twee 400 meter loopjes op een wat hoger tempo zodat je dat ook is kon ervaren en dan merk je wel hoe meer kracht je geeft op de schoen dat je zeker wel energie terug krijgt! Na dit nog even een leuke groepsfoto voor Bar Kantoor met de hele groep. Weer terug binnen bij Bar Kantoor vond ik het heel jammer dat ik de schoenen weer uit moest doen. Ben heel benieuwd hoe deze schoenen het zouden doen op de halve marathon maar ik ben erg onder de indruk…. Hoka geeft aan dat deze schoen voor de wat snellere langere afstanden zijn. Een soort wedstrijd schoen dus, maar ik zou hem zo voor elke training gebruiken want hij is echt heerlijk!!


All4Running, Hoka en Mo Maso super bedankt voor deze geweldige avond!
Mochten jullie nog ergens een paar over hebben ik hou me aanbevolen om ze is op een halve marathon te testen 😉

foto All4Running

bron:
Bericht van Av Castricum
Bericht in de Trouw