Maurten voedings Clinic bij Runnersworld Amsterdamse bos

Maurten voedings Clinic bij Runnersworld Amsterdamse bos

24 februari 2020 Uit Door Sander Tuinhof

Het is vrijdag avond half 6 en ik ga onderweg vanuit huis hardlopend naar de Runnersworld Amsterdamse bos. Het is 11 km lopen volgens de route welke ik heb uitgestippeld. Rond kwart voor 7 stap ik de winkel in na 12 km hardlopen.

Runnersworld Amsterdamse bos heeft zo nu en dan wat clinics welke altijd ontzettend interessant zijn. Zo hebben ze deze vrijdag avond een Voedings Clinic van Maurten. Wie Bas Stigter kent weet dat hij altijd stipt op tijd begint en zo nu ook precies om 7 uur werd er afgetrapt. Bas had ervoor gezorgd dat Ben Vriends helemaal vanuit Eindhoven een clinic over Maurten Sportvoeding kwam geven (Hij heeft zelfs carnaval overgeslagen speciaal voor ons).

Wat is Maurten?
Nou daar heeft Runnersworld eigenlijk al een mooi artikel over geschreven wat hier te lezen is: RunnersWorld Artikel over Maurten *Klikken*

Waar komt de naam Maurten eigenlijk vandaan?
Maurten kent zijn oorsprong in de farmaceutische industrie. Drie bevriende Zweedse wetenschappers bekend met hydrogel technologie vanuit de farmacie kregen een probleem voorgeschoteld van hun beste vriend Mårten. Mårten wilde graag een marathon lopen maar kon geen enkele vorm van sportvoeding binnenhouden vanwege de problematiek in zijn maag. De hydrogel technologie werd op dat moment vooral gebruikt om medicatie door de maag te voeren waardoor de afgifte aan het lichaam beter gecontroleerd kon worden. Deze techniek bleek perfect om koolhydraten door de maag van Mårten te vervoeren. Op deze manier is het mogelijk om probleemloos geen 35 gram maar 80 gram koolhydraten per uur naar de darmen te vervoeren, meer dan de dubbele hoeveelheid koolhydraten van reguliere sportvoeding. De merknaam bleek na een kleine aanpassing ook perfect: omdat de meeste toetsenborden de “å” niet bevatten werd het Maurten.

Maurten heeft maar 4 producten dus even uitlichten wat ze doen. De Drink Mix 320 is te gebruiken als inname voor of tijdens je marathon of welke loop je ook doet. Dan is er nog de Drink Mix 160 deze is meer voor tijdens het warme weer. Voor als je ook wat meer vocht tot je moet nemen kun je het dus makkelijker verdelen. Dan de twee gels welke ze hebben. De Gel 100 en de Gel 100 Caf 100 de gel maar dan met cafeïne.

De test!
Tijd om zelf te testen dus. We kregen allemaal een gel mee en we gingen naar buiten. Eerst even inlopen. Daarna nog wat oefeningen om even los te komen. Paar kleine loop oefeningen en toen werd het tijd voor onze uitdaging. Een kleine interval. 4 x 3 minuten lopen op een 10 km tempo. Eerste en tweede keer gingen goed. Tempo van rond de 4:20 wat natuurlijk veel te snel voor mij was want mijn 10 km ligt rond de 4:45, maar er werd ook verteld dat deze sportvoeding het beste werkt als je het beste uit jezelf wilt halen. Nu na even rust en uitleg hoe je een gel eigenlijk moet innemen was het tijd voor nummer 3 en 4. In deze runs was het de bedoeling dat je tijdens het rennen ging de gel ging proberen.

De Maurten gel 100 een zwart zakje van 40 gram.. (Hij is er ook in het wit dat is degene met cafeïne) Wat ik merkte tijdens het rennen is dat het zakje eenvoudig open te maken is. Zelfs met handen die nat zijn van zweet. Eenmaal open en aan je mond vraag je je af waar de gel blijft. Nou deze gel is eigenlijk de eerste gel welke zich gel mag noemen. Scheikundig gezien zijn alle andere sportvoedingen geen gel maar siroop. Deze gel is dus net iets dikker maar het voordeel is wel dat als je het zakje opent het niet meteen over je handen heen komt en je de hele weg met plakkende handen loopt. Een ander voordeel van dat het iets dikker is dat je het bijna kan eten en makkelijker in porties uit het zakje kan halen. Nog een grappig iets is dat sommige mensen het hele zakje leeg knijpen in hun mond en de gel in hun wangen bewaren als een soort hamster en het wanneer nodig er een beetje van nemen. De smaak is licht zoet en eigenlijk best wel lekker. Hoewel dit natuurlijk verschilt per persoon. Ik was zelf erg te spreken over deze nieuwe sportvoeding. Inmiddels zijn er al aardig wat top atleten welke met deze sportvoeding lopen. Bekele welke maar twee seconden van het wereldrecord afzat is er eigenlijk ooit mee begonnen. Hierna was het een kwestie van tijd dat ook de andere atleten het gingen gebruiken. Natuurlijk gebruikt ook Kipchoge deze sportvoeding maar ook het Breaking 2 project en het INEOS 1:59 project werden gelopen op Maurten sportvoeding.

Bas, Runnersworld, Ben en Maurten super bedankt voor deze super leerzame clinic!