Mizuno halve marathon Amsterdam

Mizuno halve marathon Amsterdam

22 oktober 2018 Uit Door Sander Tuinhof

Vrijdagochtend was het dan zover, de Expo voor de Amsterdam Marathon ging open. Dus wij halverwege de middag op naar Amsterdam. Auto neergezet bij de Bosbaan zodat we nog even heerlijk in het zonnetje naar de Expo konden lopen.

Hier aangekomen was het behoorlijk rustig. Bij de ingang kon je zo door lopen. Het ophalen van het startnummer ging super snel. Dus nog even de Expo in om te kijken of er nog wat leuks was. In de eerste hal stond een foto stand waar je met verschillende achtergronden op de foto kon. Het was hier rustig dus zowel mijn vriendin als ik even op de foto. Veel leuke dingen gezien de merchandise van de Amsterdam Marathon, je kon bij Mizuno op de art wall een groet of aanmoediging schrijven. Verder waren er nog heel veel stands van onder andere Lornah, Odlo, Run2day, NN, Polar en Herzog. Door naar hal 2 waar ook weer veel stands stonden. Hier was het voornamelijk andere marathons die aangeboden en werden en waren de stands van Hoka en Run2day duidelijk aanwezig. Na alles gezien te hebben naar buiten en omdat het lekker weer was nog even langs het stadion gelopen en wat foto’s bij IAmsterdam gemaakt. Op het stadionplein zit nog een heel lekker ijstentje (Da Vinci) dus nog maar even een ijsje eten. 

Toen was het alweer zondag. We liepen de halve marathon dus we hoefden pas om half 2 te starten. Dus in de ochtend nog even zoeken waar de marathon werd uitgezonden (vind het nog steeds erg slecht dat er zo weinig aandacht aan besteed wordt) uiteindelijk bij Eurosport uitgekomen. Mooi om te zien hoe het parcours record eraan ging en de mooie strijd om het NK.

Wij zijn uiteindelijk met de auto naar Amsterdam gereden ergens geparkeerd en heerlijk naar het Olympisch stadion gelopen en binnen nog even wat meer kanjers binnen zien komen die allemaal de marathon hadden gelopen. Waaronder de eerste Nederlandse vrouw Miranda Boonstra. Ook nog de huldiging van de nummers 1, 2 en 3 gezien van zowel internationaal als nationaal. Mooi om te zien dat de nummer 1 van de vrouwen het podium opgetild moest worden.

Omgekleed en de spullen afgegeven. Wat wel een irritatie puntje was sta je in de rij gaat de plek waar je je spullen inleverde sluiten omdat ze vol zitten. Uiteindelijk toch gelukt! Dus op naar het startvak. Mijn vriendin in Blauw en ikzelf mocht plaatsnemen in Roze.

Na een week ziek geweest te zijn (verkouden en een keel die niet mee werkte) en me eigenlijk op de dag zelf weer goed voelde ging ik dus veels te snel van start. Wel leuk om even wat met Asics Frontrunners mee te lopen. Maar na 5 km merkte ik dat ik rustiger aan moest doen. De 5 km netjes in 26 min doorgekomen (5:14 min/km). Leuk dat bij de 2 km nog even wat fans stonden. Broertje van me vriendin samen met zijn moeder. Bij het De volgende 5 km moest dus wat rustiger aan. Dus lekker rond de 5:30 min/km en dat ging aardig. Richting knooppunt Amstel via de van der Madeweg richting Spaklerweg. Kilometer 10 bij het Frankendael park kwam ik door in 53 minuten en dus 5:24 min/km. Dus nu op naar het 15 km punt via de Indische buurt, langs het water over de Mauritskade, langs het Tropenmuseum. Hier doorgekomen in 1 uur en 20 minuten (5:26 min/km). Tempo lag dus nog steeds goed. Bij kilometer 16 nog even mijn ouders gezien die ook kwamen aanmoedigen. Daarna ging het fout… onder het Rhijnspoorplein door en toen terug omhoog de Torontobrug op waren mijn benen er wel klaar mee. Dus een stuk langzamer dan ik wilde verder gegaan. Hier werd het wel een stuk drukker voor het Rijksmuseum langs en het Vondelpark in. Wat is het Vondelpark trouwens super lang als je benen niet meer willen maar het 20 km punt was daar, helaas dat je tijd daar niet gemeten werd. De hoek om naar de Amstelveenseweg en met alles wat ik nog over had het stadion ingelopen. Wat heerlijk om hier weer over de finish te komen. Na 21 km en een beetje was mijn tijd 1:56:29 dat betekend dat ik de laatste 6 km in een tijd van 26 minuten had afgelegd (5:56 min/km).  Twee minpuntjes dat ik vond aan dit parcours was dat het afentoe wel heel smal werd om met z’n allen door te komen en dat er een groot aantal hardlopers nog steeds aan de linkerkant aan het wandelen zijn waardoor de snellere lopers moeite moeten doen om te passeren. 

Na de finish je medaille in ontvangst nemen en nog een mooi doek om zodat je niet te veel afkoelde en toen het stadion uit. Dit ging niet heel soepel. Veel mensen wilden eruit maar de ruimte om uit te lopen was niet heel veel. Ook merkte je toen je er eenmaal uit was en je drankje, wat te eten had waarom het eigenlijk niet door liep. Het stond zo vol met supporters dat om eruit te komen het een hel was om erdoor te komen. Als hun nou wat meer ruimte geven is het makkelijker om weg te komen. Gelukkig ging je spullen halen wel soepel en snel. 

Omgekleed en toen was het wachten op mijn vriendin. Zij had de halve marathon in 2 uur en 16 minuten volbracht. Met zoals bij elke wedstrijd die zij loopt een negative split. De eerste 10 km ging in 1 uur en 8 minuten. De andere 11 km ging ook in 1 uur en 8 minuten. Super gedaan dus! Nadeel wat zij had ervaren was dat bij alle drank posten de Isostar alweer op was.

Nog even bij komen en natuurlijk nog even een ijsje gehaald bij Da Vinci (het was zondag de laatste dag dat ze open waren nu moeten we helaas weer wachten tot de zomer volgend jaar) en op naar de auto wandelen.

Iedereen die ons heeft aangemoedigd, berichtjes heeft gestuurd of op welke manier dan ook SUPER BEDANKT! Run2Day Amsterdam bedankt voor de start bewijzen zodat wij deel mochten nemen aan deze mooie loop in Amsterdam!