NN Zevenheuvelenloop 2018

NN Zevenheuvelenloop 2018

21 november 2018 Uit Door Sander Tuinhof

Wauw wat een weekeinde! Natuurlijk vrijdag al begonnen aan het proeven van mijn eerste NN Zevenheuvelenloop door aanwezig te mogen zijn op de persconferentie zoals hier te lezen.

Toen was het opeens zondag ochtend. Vroeg de wekker gezet en om 10 uur in de auto richting Nijmegen wat nog een anderhalf uur rijden was. Rit verliep soepel en hoe dichter je bij Nijmegen kwam hoe drukker het werd.

Rond half 11 arriveerden we bij het Concertgebouw de Vereeniging waar we als genodigden van de club van 35 moesten verzamelen. Het was koud maar binnen was het heerlijk warm en stond de koffie en taart al klaar. Dus het was een warm welkom. Omkleden, wat kletsen en toen was het woord aan de nieuwe directeur van de NN Zevenheuvelenloop. Toen hij klaar was mocht ook de burgemeester nog een praatje doen en na ons veel succes te wensen gingen we met zijn allen op naar de start. We hoefden pas om half twee te starten dus konden we nog mooi even de start mee maken. 

Aangekomen bij de genodigden tribune die echt op de start/finish lag liepen de eerste top lopers al warm. Dolf Janssen, Susan Krumins, Joshua Cheptegei, Florence Kiplagat, Jip Vastenburg, Maureen Koster, Mohamed Ali, Koen Naert, Bashir Abdi. Voor dat het startschot klonk, mocht de directeur ook hier nog even een praatje houden en werd een cheque van €17.601 uitgereikt aan Natuurmonumenten. Ook nog een klein interview met Dolf Janssen ook lid van de club van 35. 

Nu was het toch echt tijd om te gaan beginnen. De burgemeester van Nijmegen mocht om precies één uur het startschot lossen. Hup daar gingen ze alle toppers op naar een mooie wedstrijd! Ondertussen gingen we inlopen en ons zelf in orde maken en onderweg naar onze startvakken. Ikzelf stond in rood en mijn vriendin in paars. Dus die succes gewenst en bij haar start vak afgezet. Zelf een stukje door om in rood te gaan staan. Wat wel apart was in het start vak waren hele lege plekken omdat niet iedereen aansloot omdat ze allemaal door de kou in de zon wilde staan. Redelijk vooraan en bij de pacers van de 1:25 had ik een mooi plekje bemachtigd waar ik ook op het grote scherm kon kijken en zo de wedstrijd kon volgen. Zo kreeg ik door dat er twee koplopers waren en ze samen bij de 10 km net aan onder de tijd van vorig jaar zaten en dat was toen maar 3 seconden van het wereldrecord verwijderd. 

Ondertussen gingen voor mij de hekken open en mocht ik ook gaan beginnen aan mijn 15 km. Vanuit de zijstraat richting de Gelderselaan daar aangekomen kwam net de stoet met motorrijders aan met jawel de held van de dag… want met nog 300 meter te gaan ging hij het gewoon halen! Een wereld record op de 15 km van 41:05! Joshua Cheptegei!! 

Ik was nog niet eens een kilometer onderweg en de eerste lopers kwamen al terug. Na Joshua kwamen ook nog de nummer 2, Abrar Osman, nummer 3 Muktar Edris en ze moesten nog 600 meter maar waren behoorlijk aan het sprinten met zijn tweën de Duitser Richard Ringer en Belg Bashir Abdi voor plek 4 en 5. Plek 6 was voor eveneens een Belg Koen Naert. Dat was de laatste die ik kon zien want hier scheidde de wegen zich en moest ik verder op de Nijmegsebaan en was het tijd om te klimmen. Een lange rechte weg langzaam omhoog. Zoals ik al aangaf stond ik in startvak rood. Dit bleek niet mijn vak te zijn want met een pace van 5 min per km liep ik redelijk makkelijk iedereen voorbij. Wat ook wel weer een extra boost gaf. Door de drukte afentoe op het fietspad gelopen en dan weer naar de weg om mensen te kunnen inhalen. Deze eerste heuvel viel me mee. Na 5 km was mijn doorkomst tijd 25:31 dat betekende dus dat ik net boven de 5 min per km liep. Ik was tevreden want met een twee weken verkoudheid achter de rug had ik niet verwacht dat ik maar in de buurt van 5 min per km zou kunnen lopen. Nu na iets meer dan 5 km mochten we afslaan naar de Derdebaan en hadden we al twee van de 7 heuvels gehad. We mochten zelfs weer een klein stukje dalen. Langs de water en AA drink post op 6 km. Nu was het toch echt tijd voor het zwaardere werk. De aankomende 5 km moesten we 4 bergen op. Waarvan de Engelenberg met zijn 102 meter de hoogste was. Erg gaaf om deze heuvels te lopen. Je was boven op de ene en je kunt zo de sliert mensen zien lopen naar de andere heuvel. Bij kilometer 9 nog even wat AA drink en water en weer verder. 10 kilometer kwam ik door in 49:24. Dit betekende dat ik onder de 5 min per kilometer liep. Na op kilometer 12 ook de laatste heuvel te hebben bedwongen was het tijd om richting de finish te gaan. Wat we de eerste kilometers omhoog hadden gelopen was het nu naar beneden. Dat liep heerlijk. De laatste kilometers gingen dan ook behoorlijk hard 4:30 min per kilometer en zo werd de eindtijd na 15 kilometer een verrassend 1:13:09!! 

Dus nu was het tijd om de Smart Medal in ontvangst te nemen. Want dit was de eerste keer dat er een Smart Medal werd uitgereikt. Op zich niet heel veel anders dan een normale medaille het enige wat deze medaille extra had was een chip. Welke je tegen je telefoon kan aanhouden en als je dan de app Smart medal download krijg je jouw running story te zien. Zoals onderstaand.

Wat te drinken en weer terug naar het Concertgebouw de Vereeniging om warm te worden en om te kleden. Nu was het wachten op mijn vriendin. Die was 20 minuten na mij vanuit startvak paars (de laatste) weggegaan. Op de plek waar we stonden konden we op de schermen zien wat er bij de finish afspeelde. Na 1:34:34 kwam op eens mijn vriendin bij de finish in beeld en wist ik dat zij ook de 15 km had voltooid. 

Toen ook mijn vriendin terug was bij het Concertgebouw nog even wat gegeten en wat gedronken. Ook nog gekletst met verschillende gezellige mensen waaronder Dennis, Christine, Mohamed en Bashir. Ook nog even wat leuke foto’s gemaakt met wat mensen die ook in de club van 35 zaten. 

En toen zat helaas het NN Zevenheuvelenweekend erop. Heerlijk nog even een nachtje in Nijmegen gebleven bij van der Valk en daarna terug naar huis. Alle supporters, vrijwilligers, stichting Zevenheuvelenloop en iedereen die ik vergeten ben onwijs bedankt voor dit geweldige weekeinde!!

Zowel Katja als ik zijn op de tv geweest bij omroep Gelderland (Klik hier om naar de uitzendig van Omroep Gelderland te gaan) tijdens het finishen. Katja is te zien op 2:53:23 en Sander is te zien op 2:05:33 en 2:06:00.