Persconferentie NN Zevenheuvelenloop 2019

Persconferentie NN Zevenheuvelenloop 2019

15 november 2019 Uit Door Sander Tuinhof

Vrijdagochtend stap ik in de auto op weg naar Nijmegen. Een ritje van ongeveer 1 uur en een kwartier. Waarom nu al? Morgen en overmorgen zijn toch pas de Zevenheuvelennacht en Zevenheuvelenloop? Ja klopt maar deze vrijdag was er weer een persconferentie waar ik naar toe ben geweest. Hoe ik hier terecht ben gekomen? Vorig jaar had ik het geluk dat ik tot de club van 35 werd toegelaten omdat de Zevenheuvelenloop 35 jaar bestond. Dit jaar werd de club uitgebreid met niemand minder dan Susan Krumins en werd het de club van 36.

Om half 11 rij ik Nijmegen binnen en zie je overal de vlaggen al hangen. Rond het KeizerKarel plein is het al druk met vrachtwagens en mensen die allemaal dingen aan het opbouwen zijn. Ik moet vandaag in de Vereeniging zijn want hier wordt de persconferentie gehouden. Boven in een ruimte staat de taart en koffie al klaar. Langzaam druppelen ook de mensen van de pers binnen en ook de atleten binnen. Iets over 11 uur stapt Abdelkader Benali naar voren om iedereen welkom te heten.

Abdelkader Benali presenteerde vorig jaar ook al de persconferentie en deed dat vond ik erg goed. En ook dit jaar was het super leuk om aan te horen. Zo begon hij eerst met een praatje met de directeur Alexander Vandevelde die inmiddels aan zijn 2e jaar was begonnen en zichzelf een 7,5 geeft als directeur. Natuurlijk ging het ook even over de prijs die de NN Zevenheuvelenloop dit jaar gewonnen had de European Race of the Year Award van de Europese atletiekfederatie (EAA). De NN Zevenheuvelenloop werd gekozen als winnaar omdat ze zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid, sociale integratie en maatschappelijke betrokkenheid. Duurzaamheid… er gaan normaal zo een 67.000 bekertjes door heen dit jaar zijn ze overgestapt op de ooho. Een balletje gemaakt van zeewier met AA drink erin. Helaas waren de balletjes nog niet aanwezig maar Alexander verzekerde ons dat er een DHL-busje onderweg was met een aantal van die balletjes dus dat we ze als lunch konden proeven vanmiddag. De ooho balletjes worden trouwens in een schuurtje in Engeland gemaakt. Verder met de duurzaamheid… de medaille normaal gesproken van metaal en uit China, dit jaar een houten medaille en uit Groningen. Gemaakt van geperst hout en het lint is van gerecycled plastic flessen. Lukt dan alles op het gebied van duurzaamheid? Nee is het antwoord… de startnummers… maar hoe en wat daar gaan ze dit jaar verder over brainstormen om te kijken hoe dat overbodig of duurzamer kan worden.

Verder met de atleten… Te beginnen met een bijzondere atleet. Iemand van RunningBlind want dit jaar is het eerste NK running blind en wordt dus gehouden tijdens de NN Zevenheuvelen. Hoe gaat dat in zijn werk? Nou nadat het startvak Groen is weggegaan wordt er een speciaal moment ingelast om het NK van start te laten gaan. Speciaal met een startschot van de wethouder voor de ere tribune.

Er zitten op de eerste rij een aantal atleten van behoorlijke klasse. Om te beginnen bij Edwin Kiptoo. Al vaker in Nederland gelopen en ook redelijk wat keren gewonnen. De volgende is Mule Wasihun van het NN running team bijgestaan door Kalid Amin van team Zevenheuvelen om hem te vertalen. Leuk om te horen hoe alle atleten het Nederlandse weer vinden en als je ze vraagt wie gaat er winnen… wordt er gezegd degene die het beste getraind heeft zal zondag winnen. Verder met Shadrack Koech een klein mannetje die behoorlijk kan lopen. Zijn eerste wedstrijd in Nederland in Appingendam tijdens een van de warmste dagen in het voorjaar. Ooit heeft hij met meer dan 40 graden gelopen maar helaas de finish niet weten te halen omdat het te warm was. Zondag zal hij daar geen last van hebben. De enige mannelijke Nederlandse atleet die vandaag aanwezig is Khalid Choukoud. Hij heeft zich helaas nog niet geplaast voor de Olympisch spelen omdat de omstandigheden in de races welke hij liep helaas niet optimaal waren. Wel heeft hij afgelopen jaar een snellere 15km gelopen dan Abdi Nageeye dus als hij de vorm heeft moet hij het toch wel halen. In het voorjaar zal hij alsnog gaan proberen om de limiet van de marathon te halen in een wedstrijd welke hij nog niet weet welke het zal worden. Veder met de vrouwelijke atleten… Letesenbet Gidey tweede op de Β IAAF World Championships in Doha 10km achter Sifan Hassan. Vertelde doodleuk dat ze het world record (wat volgens de zaal geen World record meer is maar Worlds best) van de 15km voor vrouwen wilt gaan aanvallen zondag. Dus hopen op een mooie race bij de vrouwen. Als laatste worden Susan Krumins en Camille Buscomb naar voren gehaald. Camille uit New Zeeland en traint heel vaak met Susan. De parasiet (piet genoemd door Susan) waar Susan last van heeft komt naar voren hoe ze hiermee is omgegaan en ook haar PB op de 10km ondanks ze niet voluit getraind had. Ondanks dat ze veel samen zijn hebben ze wel allebei een eigen hotel kamer. Voor Susan wordt het de derde keer dat ze de Zevenheuvelenloop gaat lopen en voor Camille is het haar eerste keer.

We zijn bijna aan het einde van de persconferentie als Abdelkader Benali wilt afsluiten komt Alexander nog even inbreken want hij heeft een witte piepschuim doos bij zich waarop staat Fragile. Net bezorgd door DHL. Hier komen twee bakjes uit met inderdaad de ooho balletjes. Voor iedereen die wilt kan er getest worden. Na het bedankje van Alexander aan Abdelkader worden er nog verschillende interviews gehouden wat foto’s gemaakt en gaat iedereen vol nieuwe verhalen weer terug naar huis. Op naar een geweldig Zevenheuvelen weekeinde!