Persconferentie Zevenheuvelenloop 2018

Persconferentie Zevenheuvelenloop 2018

16 november 2018 Uit Door Sander Tuinhof

Daar sta je dan om half 11 voor het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Het ligt er nog rustig bij. Hier en daar wordt al wat opgebouwd maar om nou te zeggen dat hier aankomend weekeinde bijna 40.000 mensen over twee evenementen gaan hardlopen. Nee dat is nog niet te zien. Maar de vlaggen en posters kom je genoeg tegen als je Nijmegen komt binnen rijden. Maar ik kom vandaag nog niet om te lopen maar voor de persconferentie van de NN Zevenheuvelenloop. Als lid van de club van 35 was ik hiervoor uitgenodigd. Dus deze kans met beidde handen aangegrepen om hierbij aanwezig te kunnen zijn. 

In een kleine zaal boven werden we welkom geheten door de nieuwe directeur van de Zevenheuvelenloop welke pas drie maanden in dienst van zijn nieuwe functie aan het werk was. Dit jaar de 35ste editie van de Zevenheuvelenloop en dus wat mooie dingen om te laten zien. Allereerst de club van 35 zoals ik in me vorige verslag ook al aangaf een lijst met 35 mensen die zich hebben ingezet de afgelopen jaren voor de Zevenheuvelenloop of mensen die hem al 35 keer gelopen hebben (Helaas is op het moment van schrijven de lijst nog niet compleet en missen er nog 5 namen). Wat ook een wereldwijde premiere wordt, is de medaille die dit jaar uitgereikt wordt. De zogenoemde smart medal. Vanmorgen een kleine demo gezien en ziet er erg leuk uit. Een soort instagram verhaal welke je zelf met foto’s kan aanpassen die jou hardloop moment van die dag weergeeft. Het weer, je tussen tijden en kunt delen met iedereen.

Met 34.000 inschrijvingen voor de Zevenheuvelenloop en 8.000 inschrijvingen voor de Zevenheuvelennacht beloofd het weer een mooi weekeinde te worden. Ook aan het weer zal het niet liggen. Als we naar buiten kijken is het helder blauwe lucht en schijnt het zonnetje heerlijk. Ditzelfde weer zal het zondag op de wedstrijd dag ook zijn. Er zal als het mee zit een kleine tegenwind staan maar dat is maar voor een kleine twee kilometer. Dus een top tijd zit erin.

Toen was het woord aan Abdelkader Benali hij gaat ons voorstellen aan de lopers van deze editie. Om te beginnen Florence Kiplagat een van de favorieten bij de vrouwen. Op de vraag op wie ze gaat letten is het op mezelf ik sta aan de start en ik voel me goed dus ik alles geven om te  winnen. Veel zelfvertrouwen leuk om te zien. Daarna komt Muktar Edris naar voren samen met Mohamed Ali als tolk omdat Muktar geen engels spreekt. Voor Muktar zijn eerste keer dat hij de Zevenheuvelenloop doet. Super leuk en vrolijk interview met vragen over wat hij met het geld gaat doen als hij het wereldrecord verbreekt en hoe het is om Mo Farah in zijn eigen land te verslaan. Mo Farah is ook een grote inspiratie bron voor Muktar en zijn mental coach. Daarna is het de beurt aan de hoofdrolspeler van de afgelopen drie Zevenheuvelenlopen. Joshua Cheptegei ook dit jaar weer aan de start om het wereldrecord (vorig jaar zat hij er 3 seconden vanaf) te verbreken en om hem voor de vierde keer te winnen en dus ook daar een record mee neer te zetten. Hem wordt gevraagd wat hij van Muktar vind en of hij denk dat hij hem zal verslaan. Waarop hij antwoord we zullen het zondag allemaal wel gaan zien maar ik heb respect voor iedereen die loopt. Ook wordt de samenwerking aangehaald met het NN running team en wat die zoal voor hem kunnen betekenen. Vooral de medische hulp van het team, de trainingsfaciliteiten en bepaalde vluchten die het team hem bied en hij verwijst hiermee naar knie klachten en dat hij eerste klas kon vliegen zodat hij meer ruimte voor zijn benen had.

Hierna gaan we over naar de drie atleten welke allemaal Nederlands/Vlaams spreken. Te beginnen met Bashir Abdi woonachtig in België ook voor hem is het de eerste keer dat hij de Zevenheuvenloop gaat lopen. Heeft ok het EK van berlijn op de 10.000m een zilveren medaille gewonnen. Ook uit België en Europees kampioen op de marathon Koen Naert welke nog niet hele goede herrineringen heeft aan de Zevenheuvelenloop maar dat dit jaar zeker gaat goed maken. Dan last but not least… 2 jaar geleden eerste bij de Zevenheuvelenloop van de vrouwen, vorig jaar helaas door een blesure moeten laten schieten en met een zilveren medaille op de 10.000m van Berlijn dit jaar. Wat wel leuk is aan de interviews van Susan Krumis is dat tegenwoordig in elk interview de stervende zwaan naar boven komt. Ook leuk om te weten dat als ze haar wedstrijd van de 10.000m van Berlijn terug ze dan denkt die haalt de finish niet… gelukkig weten we allemaal beter en heeft ze daar die prachtige zilveren medaille gewonnen! 

Na de persconferentie toch nog even tijd genomen om even te kletsen en foto’s te nemen met deze geweldige mensen!

De wedstrijd is aankomende zondag live te volgen via Omroep Gelderland of op www.zevenheuvelenloop.nl waar ook alles live te volgen is. Verder kan je natuurlijk ook de app van de Zevenheuvelenloop downloaden en alles volgen. 

Het beloofd zondag een schitterende wedstrijd te worden! Op naar zondag ik heb er onwijs veel zin in!