Port of Antwerp Night (halve) Marathon

Port of Antwerp Night (halve) Marathon

13 september 2021 Uit Door Sander Tuinhof

Jaaaaaa het eerste echte grote evenement mocht weer door gaan! Niet in Nederland maar hiervoor moesten we even de grens over richting België. De Port of Antwerp Night Marathon had groen licht gekregen om door te mogen gaan. Zo een 10.000 hardlopers die weer aan de start van een hardloop evenement aanwezig waren.

Dus zaterdag ochtend een beetje op tijd al richting Antwerpen. Hier aangekomen leek het ons een goed idee om eerst ons startnummer op te halen voor we naar ons hotel gingen. Dit konden we doen bij de Waagnatie Expo & Events aan de Rijnkaai. Hier aangekomen was er een prachtig parkeerterrein waar we dachten wel even de auto neer te zetten even je nummer halen en hup weer weg. Helaas was dat iets te makkelijk gedacht want dat parkeer terrein kwam je niet op zonder ticket. Veel mensen met ons die hetzelfde dachten en dus allemaal naar dat parkeerterrein reden en allemaal werden terug gestuurd… dus werd het ergens anders een plekje vinden. Gelukkig voor ons hadden we aan de Sasdok een klein parkeerpleintje gevonden waar nog een parkeerplekje over was. Dus lopend naar de Expo om ons nummer op te halen. Voor je naar binnen mocht, moest je nog even zoals ze dat in België noemen je Covid Safe ticket laten zien oftewel ben je getest, ingeënt of hersteld. Zo ja kreeg je een groen bandje om welke je tot aan de start moest om houden. Startnummers ophalen ging echt super snel en makkelijk was om het tijdstip dat we er waren bijna geen mensen. Nu door naar ons hotel…

Bij ons hotel aangekomen Hotel Rubenshof super leuk, klein en schattig hotel de auto even geparkeerd spullen uitgeladen en toen maar is een plan maken wat is het slimste om te doen. We besloten om ons om te kleden en met de bus (we moesten vanavond al genoeg lopen) naar het centrum te gaan. Dus een uurtje later staan we omgekleed en wel in het centrum van Antwerpen. Lang geleden dat we hier geweest waren dus nog even een rondje doen… Langs de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal en natuurlijk mag een patatje bij Frietkot Max niet ontbreken… iets met calorieën stapelen (het is natuurlijk koolhydraten stapelen). Niet vergeten om even langs Dominique Persoone zijn winkel te gaan The Chocolate Line op de Meir waar hele gave chocolade beelden staan.

Nu was het wel tijd om richting de start te gaan. Bij de Willemdok kon je je tas afgeven en zo naar de startvakken aan de Kattendijkdok gaan. Aangezien we nog iets te vroeg waren hebben we nog even heerlijk bij de Willemdok gezeten wat foto’s gemaakt met het Museum aan de Stroom (MAS) op de achtergrond. Spullen inleveren en nu toch echt naar de start. Nog even naar het toilet… naja even… iedereen denkt bij zo hardloop wedstrijd kom nog even naar het toilet dus dat even duurde iets langer.

Het startvak in… weten jullie nog dat ik het had over dat groene bandje. Nou deze had je nu dus nodig om te laten zien in combinatie met je startnummer. We hebben toen we inmiddels in het startvak stonden nog een aantal mensen gezien die geen bandje hadden en dus weer terug mochten om een bandje te gaan regelen. Mijn vriendin en ik hadden besloten de halve marathon samen te lopen. De verwachting was dat we er ongeveer 2 uur en 30 minuten over zouden gaan doen. Dus we hadden ons netjes opgesteld in het laatste startvak. Het begon inmiddels steeds drukker te worden in de eerste drie startvakken zagen we af en toe de handjes de lucht in gaan maar in ons startvak was de speaker helaas niet echt te verstaan. Het enige wat we doorkregen was dat we bijna gingen starten. Iets voor half zeven klonk het startschot en zagen we voor ons de mensen massa langzaam opschuiven tot we aan de beurt waren om te starten. Onder de verlichte boog door en onze halve marathon was gestart!

Kippenvel… de eerste kilometer… wat was het gaaf en mooi om weer met zoveel mensen te mogen starten en te mogen genieten van een hardloop evenement! Vanaf het eilandje naar het Havenhuis er omheen en langs de Schelde richting de binnenstad van Antwerpen. Een stukje door de binnenstad langs de kathedraal en het stadhuis om zo bij het reuzenrad aan de Schelde weer verder te lopen. Nog even vlak bij ons hotel langs… op naar de diamantwijk. Waar we langs de zijkant van de dierentuin. Op de Keyserlei liepen we even richting het Centraal Station om een 180 graden draai te maken. Leuke aan de route dat we erg veel tunneltjes hadden en met een warme dag wordt het in de tunneltjes merkbaar een stuk warmer dan buiten. Het was ook af en toe goed opletten waar je je voeten neer zette omdat de wel bekende keitjes in België niet heel makkelijk lopen. Gelukkig was het droog en waren die keitjes best te doen. Inmiddels waren we op de helft van het parcours en kwamen we langs een groot bord. Ik had nog een support berichtje geplaatst voor mijn vriendin alleen toen we langs het grote scherm liepen kwam deze er helaas niet op. We gaan verder… wat ook erg leuk was van dit parcours is dat je onderweg vaak een lus maakt waardoor je andere lopers tegenkomt. Intussen hebben we een grote lus gemaakt in het noorden van Antwerpen en lopen we weer terug richting het centrum. We lopen nog een gedeelte door het stadspark om vervolgens kris kras door het centrum richting de finish te lopen. Het begint inmiddels ook al donker te worden… de zonsondergang hebben we helaas moeten missen door de vele bewolking. Echter, het laatste gedeelte in de schemer met alle lampjes van de cafés en winkels maakt een hoop goed. Zelfde geld voor alle mensen langs de kant die je aanmoedigen. Wat een heerlijk gevoel! We gaan nu het donker in voor de laatste lus richting de finish… de hoek om en richting de MAS er is een rode loper uitgelegd voor ons, mensen klappen, veel muziek en een grote boog met daarop “forget the miles, remember the glory!”, “You are a Hero!” en “You did it”. Super gaaf en dan de tijd… weten jullie het nog? We zouden er 2 uur en 30 minuten over doen maar omdat mijn vriendin zo snel liep hebben we deze halve marathon in 2 uur en 15 minuten weten te voltooien! Nog een leuk feitje… we hebben allebei precies dezelfde tijd gelopen! Normaal zit er altijd wel een seconden tussen ons… maar nu allebei de finish tijd van 2:15:04!

Nog een klein stukje uitlopen… nog even met de medaille en met onze tijd op de foto! Tas ophalen droge spullen aandoen en met de tram terug naar ons hotel. Wat mij tijdens het lopen al opviel en na de finish helemaal was dat het leek of de hele stad stilstond met auto’s. Overal waar je keek stonden auto’s stil en was er geen door komen aan… Maar voor ons geen zorgen want het trammetje bracht ons netjes naar ons hotel stopte voor de deur en we konden moe en voldaan ons bedje opzoeken! Het was een heerlijke halve marathon en super blij dat het weer mocht… ook de organisatie was top!