Clinic Jip Vastenburg

Clinic Jip Vastenburg

27 september 2017 Uit Door Sander Tuinhof

Precies twee weken geleden kwam er een mailtje in mijn mailbox van Runnersworld Amsterdamse Bos met daarin de vermelding dat ze 5 jaar bestaan (Gefeliciteerd!) en dat ze een nieuwe clinic hadden op 27 september. Dit keer niemand minder dan Jip Vastenburg! Even vertellen wie Jip is… Jip Vastenburg, is een Nederlandse atlete, die gespecialiseerd is in de middellange- en lange afstand. Ze werd Nederlands kampioene op de 10 km en de halve marathon. Ook vertegenwoordigde ze Nederland bij een aantal internationale wedstrijden, waarbij zij in haar laatste jaar als junior Europees juniorenkampioen werd op de 5000 m. Dat jaar verbeterde zij ook de Nederlandse jeugdrecords op de 3000 en 5000 m. In 2014, haar eerste jaar bij de senioren, nam zij deel aan de Europese kampioenschappen en werd bij die gelegenheid vierde op de 10.000 m. Vervolgens veroverde zij in 2015 ook de gouden medaille op de 10.000 m tijdens de EK U23. Afgelopen jaar 2017 heeft ze de volgende prestaties behaald zo werd ze begin dit jaar 1ste bij de Stevensloop, werd ze 2e bij de Korschenbroicher Citylauf (DUI), 1ste bij de City run in Ede, 9e (1ste Nederlandse vrouw) bij de Tilburg Ten Miles en haar laatste prestatie met een nieuw persoonlijk record de Dam tot Damloop waar ze 8ste (1ste Nederlands vrouw) werd.

Iets te vroeg kwamen we aan bij Runnersworld Amsterdamse Bos. Adidas was nog druk bezig de winkel om te bouwen. Waar je normaal wordt onthaald met een rode loper had Adidas een mooie witte loper uitgelegd. Een klein barretje was geplaatst in de winkel en grote reclame posters Adidas was duidelijk aanwezig. Twee grote kisten stonden klaar eentje met mannen schoenen en eentje met vrouwen schoenen. Adidas had hun beste schoenen meegenomen die wij mochten testen tijdens deze clinic die gegeven werd door Jip. 

Rond zeven uur was de winkel lekker vol had iedereen zijn schoenen aan en kon er begonnen worden. Even een woordje van Bas, iemand van Adidas en daarna was het woord aan Jip zelf. Kleine uitleg voor de mensen die niet wisten wie zij was. Jip die het uiteindelijk overnam en vertelde wat ons die avond te wachten stond. Na het praatje was het tijd om wat te gaan doen. Dus hup met z’n allen naar buiten waar we nog even een groepsfoto gemaakt hebben voor de Runnersworld en toen begon het… 

Vanaf de Runnersworld rustig inlopen richting het Amsterdamse Bos. Eenmaal hier aangekomen op een groot grasveld wat losmaak oefeningen gedaan. Beetje met de armen zwaaien, heup

 

 oefeningen en wat core stability. Hierna was het de beurt aan de loopscholing. Waarbij de nadruk lag op het neerzetten van je voeten, rechtop blijven en je armen goed mee bewegen. Met wat sprintjes heen en weer waarbij je de ene keer je armen langs je lichaam moest houden, achter je oren of juist heel actief moest mee bewegen werd duidelijk wat voor invloed je armen hadden op het hardlopen. Als afsluiting nog een klein stukje met de groep wat sprintjes gedaan en toen was het helaas alweer tijd om uit te lopen en terug te gaan naar de Runnersworld winkel. 

Aangekomen bij de winkel had Adidas alweer van alles klaar staan. Banaan omhuld met chocolade, krentenbollen, koeken, bakjes met yoghurt en fruit en zelfs cupcakes waren aanwezig. Ook was er bij de bar watermeloen water te krijgen en had Adidas zelfs nog een prijsvraag! Deze was hoeveel boost balletjes er in een schaal zaten. Het waren hele kleine balletjes die Adidas ook in de schoenen verwerkt heeft. Ik dacht dat ik met 1415 balletjes wel redelijk in de buurt zat… Helaas het bleken er 2500 te zijn. Het leuke was wel dat er iemand dit aantal precies geraden had en kreeg van Adidas een super mooie outfit. Ook werd er door Adidas nog even laten zien wat hun kleding tegenwoordig kan om nu het ook weer wat donkerder wordt jou veiliger de weg op te laten gaan. Door middel van een foto van de Adidas kleding te maken met en zonder flits was duidelijk het verschil zichtbaar hoe een automobilist jou tegenwoordig beter kan zien als je in het donker loopt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je ook gewoon verlichting moet dragen maar kleding die je zichtbaarder maakt is natuurlijk altijd mooi meegenomen! Na het schoenen inleveren nog eventjes met Jip op de foto en toen voldaan naar huis! 

Adidas, Runnersworld Amsterdamse Bos en Jip Vastenburg onwijs bedankt voor deze leerzame en sportieve avond!!